Rafting

Rijeka Lim nastaje na visini od 907 metara nadmorske visine isticanjem iz Plavskog jezera. Međunarodna je rijeka koja u dužini od 220 km protiče kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i uliva se u Drinu.

Sama rijeka formira kompozitnu dolinu u kojoj se naizmjenično smjenjuju klisure i kotline, a oblast oko nje se naziva Polimlje. Ono je poznato po svojim kulturno-istorijskim spomenicima.

Danas je rijeka poznata kao jedna od najatraktivnijih rijeka za splavarenje. Početkom ljeta, najdirektniji kontakt s ovom rijekom imaju učesnici Limske regate. Kažu da je to nezaboravan doživljaj, sa puno adrenalina, a Tifran, klisura na 5-6 kilometara nizvodno od Berana, prelijepa, veoma uzbudljiva.Iako je splavarenje u svojoj izvornoj formi kao način transporta drvene građe poznato već stotinama godina, splavarenje Limom u vidu sporta ima relativno kratku tradiciju. Možemo slobodno reći da je u neku ruku otkriće 21 veka. 16 juna 2000. godine po prvi put se organizovano ušlo u avanturu splavarenja rijekom Lim, kada je grupa entuzijasta planinarsko –skijaškog kluba ‘’Kolovrat’’ organizovala prvu regatu i počela polako da piše novu istoriju Lima.Od tada svake godine organizuje se sada već tradicionalna sportsko- turistička manifestacija Limska regata u trajanju od 3 dana splavarenja koja kreće iz Plava i završava se u Prijepolju. Ukoliko ste zainteresovani za splavarenje cijelim tokom Lima, optimalno vrijeme je do kraja juna jer gornji tok Lima se puni isključivo od snježnice sa Prokletija i Komova. Čim nestane snijega smanjuje se i količina vode što otežava splavarenje.Sama regata je međunarodnog karaktera kako zbog splavarenja kroz dve države, tako i zbog velikog broja učesnika koji dolaze iz cijele bivše Jugoslavije pa čak i šire. Rafting Limom je jedna od avantura koju ne smijete propustiti. Lim je rijeka čiji su kanjoni urezani u visoke stijene obrasle šumom stvarajući prizore za uživanje. Rafting Limom je intersantan zbog velikih brzaka nakon kojih slijedi miran dio toka. Prizori tamne dubine rijeke ili oblo kamenje u plićacima zauvijek će vam ostati u sjećanju. Lim ima i veliki broj mostova kao i nekoliko manastira koji se nalaze u samoj blizini.Lim je jedna od rijetkih rijeka na kojoj možemo uživati u veoma bistroj i relativno toploj vodi i svežem planinskom vazduhu sa Komova i Prokletija. Čarobni tok, šum vode i tajanstveni bukovi su ono što ovaj rafting Limom čini nezaboravnim i nestvarnim. Ispod mosta na izvoru rijeke Lim iz Plavskog jezera polazi se na put do Andrijevice dug 28 km u trajanju od oko četiri sata sa padom od 4,4 do 6,3% i težinom II-IV po klasifikaciji.Na nekoliko kilometara ispod grada Berane nailazimo na moćne litice kanjona Tifran koji je dug 1500 m, a visok 400 m. Približavajući se ne vidimo mu ni početak ni kraj, a zaglušujuća buka vode izaziva strahopoštovanje. Sve što smo do sada naučili doći će do izražaja. Jahaćemo na talasima Malog i Velikog Tifrana koji su kategorisani ocenom IV zbog izuzetne konfiguracije terena i velikog pada što rafting Limom čini posebnim.